In this study, the effect of tea waste (CA) obtained from
Artvin-Borçka Muratlı tea factory as natural
fiber on the fresh and hardened properties of the concrete was investigated.
For this purpose, C20 / 25 class concrete was produced, then 0, 1, 3, 5, 7 and
9 kg tea waste was reinforced into 1 m3 mix and thus 6 different
concrete types (CA0, CA1, CA3, CA5, CA7, CA9) were prepared. After determining the
amount of collapse and the air content, the CA-reinforced
fresh concrete was placed in molds of 100 mm x 100 mm x 400 mm, 150 mm x
150 mm x 150 mm and 70.7 mm x 70.7 mm x 70.7 mm. On
the 7th and 28th day, the capillary water absorption, concrete test hammer,
ultrasonic pulse velocity, flexural strength, compressive strength and abrasion
resistance tests were performed to the concretes held in the appropriate curing
environment. As a result, it was determined that the reinforcing concrete with CA
increased the need for water, filled the gaps in the concrete and that the
ultrasonic pulse velocity, concrete test hammer, flexural strength and
compressive strength values were increased with the use of up to 7 kg waste in 1
m3 concrete. When more than 5 kg of waste was used in 1 m3
concrete, it was seen that the amount of abrasion was increased while the water
absorption was decreased. As a result, it was concluded that up to 7 kg tea
wastes in 1 m3 concrete could be used as natural fiber, but it would
be appropriate to use up to 5 kg in places where there might be exposion to
abrasion.
Bu çalışmada, Artvin-Borçka Muratlı çay fabrikasından temin edilen çay atığının
(CA) doğal lif olarak kullanımı ile betonun taze ve sertleşmiş özelliklerine
etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, C20/25 sınıfı beton üretimi yapılarak, 1 m3
karışıma 0, 1, 3, 5, 7 ve 9 kg çay atığı takviye edilmiş ve böylece 6 farklı
beton türü (CA0, CA1, CA3, CA5, CA7, CA9) hazırlanmıştır. CA takviyeli taze
betonların çökme miktarı ve hava içeriği belirlendikten sonra 100 mm x 100 mm x
400 mm, 150 mm x 150 mm x 150 mm ve 70.7 mm x 70.7 mm x 70.7 mm kalıplara
yerleştirilmiştir. Uygun kür ortamında bekletilen betonlara 7. ve 28. gün sonra
kapiler su emme, beton test çekici, ultrases geçiş hızı, eğilme dayanımı, basınç
dayanımı ve aşınma dayanımı deneyleri yapılmıştır. Sonuç olarak betonda CA takviyesinin
su ihtiyacını arttırdığı, beton içerisindeki boşlukları doldurduğu ve 1 m3betonda
7 kg’a kadar atığın kullanılması ile ultrases geçiş hızı, beton test çekici,
eğilme dayanımı ve basınç dayanımı değerlerini arttırdığı belirlenmiştir.
Atığın 1 m3betonda 5 kg’dan fazla kullanılması ise kapiler su emmeyi
azaltırken aşınma miktarını arttırdığı görülmüştür. Sonuç olarak çay atığının doğal
lif olarak 1 m3 betonda 7 kg’a kadar kullanılabileceği ancak aşınmaya
maruz kalacak yerlerde 5 kg’a kadar kullanılmasının uygun olacağı kanısına
varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 18 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018Cilt: 4 Sayı: 2 |
Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanlanmıştır.